Як правильно купувати ювелірні прикраси?


Згідно опитування, яке провела «Менщина», ювелірні прикраси є найбажанішим подарунком для жінок Менщини. Ми розглянемо особливості вибору, купівлі та догляду за коштовними прикрасами, а допоможе нам у цьому приватний підприємець Євгеній Верхоляк, який нещодавно відкрив у Мені майстерню по виготовленню та ремонту ювелірних виробів.

Євгеній Верхоляк

ВИБІР: БУДЬТЕ УВАЖНИМИ

– Ювелірні прикраси за­вжди були, є і будуть одним з найбажаніших подарунків для жінок. Вибираючи юве­лірну прикрасу в подарунок, чоловікам варто бути осо­бливо уважними, так як тут можна як зробити приємний сюрприз, так і викликати розчарування. Перед покуп­кою зверніть увагу на те, які прикраси носить ваша жінка, чому вона віддає перевагу – сріблу чи золоту, чи носить прикраси на роботу, або над­ягає їх тільки на святкові по­дії.

Якщо ви купуєте прикра­су для щоденного носіння, зверніть увагу на те, що вона повинна підходити під той стиль одягу, який жінка но­сить щодня. Іноді, кольорові камені, наприклад, можуть зовсім недоречно виглядати разом із діловим гардеро­бом.

Не забувайте також про те, що люди можуть мати алергічну реакцію на деякі метали. Тому варто дарувати прикраси з того металу, який вже носиться, так ви точно не прогадаєте.

Купуючи сережки, обов’язково перевірте, щоб замок був не розхитаний (інакше ви ризикуєте їх втра­тити). Також потрібно по­дивитися, чи міцно сидить камінь, чи немає на ньому і на металі потертостей, або подряпин, або якихось ви­пираючих частин, через які можна поранитися.

При купівлі кулонів пере­вірте чи надійно прикріпле­но вушко кулона. На брошці не повинно бути гострих кра­їв, які можуть зробити зачіп­ки на одязі. Якщо в брошці є дорогоцінні камені, перевір­те, щоб вони були надійно за­кріплені. Але головний еле­мент брошки – це кріплення або шпилька, за допомогою якої вона кріпиться до одя­гу. Тому особливу увагу слід звернути саме на надійність кріплення.

При виборі прикраси на­магайтеся не економити. Адже тонка, хоч і золота, «ни­точка» скоро порветься і ви­магатиме ремонту, що, зви­чайно, зіпсує враження від коштовного подарунку.

Якщо виріб прикрашений камінцями, зверніть увагу на кріплення, адже чим менше камінь, тим більш трудоміст­кий процес закріплення його в кільце. Недобросовісні ювеліри можуть заощадити час на кріпленні, а Ви будете втрачати один камінь за ін­шим.

Якщо виріб виглядає ма­сивним, але вагу має невели­ку, від такого виробу краще відмовитись, адже прикраси з пустотами або не підляга­ють ремонту, або значно його ускладнюють.

КУПІВЛЯ: ЗА ЯКІСТЬ ПОТРІБНО ПЛАТИТИ

З рук краще не купувати. Особливо вироби закордон­ного виробництва. Зазвичай проба металу, яка вказуєть­ся на виробі, при перевірці виявляється нижчою. Спеці­алізовані магазини хоч і не дають 100% гарантії, проте вони надають документ, який посвідчує факт купівлі. Виру­шаючи за цінною покупкою, візьміть з собою людину, компетентну в ювелірних справах та порадам якої ви довіряєте. Орієнтовні риноч­ці ціни на ювелірні вироби у Мені такі: золото – від 350 до 500 грн/грам, срібло – від 18 до 65 грн/грам. Не забувайте зберігати чек.

ДОГЛЯД: В ДІАМАНТАХ НА ГОРОД КРАЩЕ НЕ ВИХОДИТИ

Більшості дорогоцінних каменів вода не страшна. Зате метали, особливо срі­бло, від частого перебування у воді тьмяніють. Крім того, в замках ланцюжків, кольє і браслетів пружина найчас­тіше – сталева. Від води вона іржавіє і ламається. Також вода розмочує клей, на який іноді кріпляться дорогоцінні камені. Ну і нарешті, як свід­чать міські легенди, у кож­ного досвідченого сантехні­ка прихована ціла колекція коштовностей, виловлених з каналізаційних труб. Тому у ванній, лазні, басейні, річці і морі краще плескатися без ювелірних прикрас. Ціліші будуть.

Робота на кухні, прання і прибирання квартири – не найкращий час для демон­страції ювелірного багатства.

По-перше, господарка в діамантах, яка чистить кар­топлю, виглядає вкрай без­глуздо.

По-друге, крім уже зга­даної води на дорогоцінні прикраси негативно впли­ває побутова хімія – засоби для миття посуду, поліролі, пральні порошки.

По-третє, частинки пилу, їжі, ворсинки одягу забива­ються в візерунки колечок і браслетів.

Те ж саме можна сказа­ти про погану звичку спати при «повному параді». Тут дорогоцінним прикрасам загрожують не тільки ворс з постільної білизни і волога з шкіри, але і ваші неконтр­ольовані рухи у сні – так мож­на порвати тонкий ланцюжок або браслет, втратити сереж­ку. Тому перед сном всі юве­лірні прикраси краще зніма­ти. Це ж стосується і роботи по догляду за присадибною ділянкою і занять активними видами спорту. У футболі суд­дя, якщо помічає ланцюжок на шиї гравця, показує йому застережливу жовту картку з вимогою зняти прикрасу.

НАЙПОШИРЕНІШІ ПОЛОМКИ ЮВЕЛІРНИХ ПРИКРАС

Знаючи про випадки, коли люди звертаються до ювелір­ного майстра, можна більш виважено підійти до вибору прикраси. Отож, найчасті­шими випадками звернення до ювелірної майстерні є: розрив ланцюжка, поломка замка, перетерте вушко або слабка ланка, лопнута ка­блучка, деформація каблучки та зміна її розміру в зв’язку з фізіологічними змінами влас­ника, відрив деталей прикра­си, випадіння каменю та міс­ця його посадки (крапану), виробничий брак, коли виріб «шкрябається».


0 Comments