У Мені можна купити коломийську вишиванку за 390 гривень


Олександр та Лариса Корнієвські
Олександр та Лариса Корнієвські

Вишивка для українців – національне хобі. У Мені є чимало майстринь, які вишивають хрестиком та бісером. У скільки менянам обходиться таке хобі та скільки коштують готові вишиванки “Менщині” розповіли місцеві приватні підприємці, подружжя Олександр та Лариса Корнієвські.

Починали зі спортивного одягу

Олександр та Лариса продають вишиванки та товар для вишивання.

— Ми почали самостійно торгувати десь вісім років тому, — згадують Лариса та Олександр. – Продавали одяг у Мені та навколишніх селах.

Півтора року тому відкрили магазинчик спортивного одягу та інвентарю на Троїцькому ринку. Думали, що спорт зараз у моді та і спортивний клуб у місті відкрився, то ж спортивний товар був, на нашу думку, затребуваним. Але, як показала практика, спортивний одяг у нас купують тільки у серпні, перед школою. В інший час такий товар менським покупцям майже не потрібен. Тоді наша продавчиня підказала ідею з вишивкою.

Спочатку продавали товар для вишивання. Самі ми ніколи нічого спільного з вишиванням не мали, тож товар закуповували за порадами знайомих.

Зараз люди вишивають не тільки нитками, а ще й бісером. Тож замовляємо великими упаковками чеський бісер, а вдома вже розфасовуємо його по пакетиках. Робота така дуже кропітка, але приносить задоволення.

Пізніше наш асортимент поповнився вишитим національним одягом.

Зараз ми маємо магазин “Монро” на Троїцькому ринку, продовжуємо їздити торгувати по селах.

Вишивання – не лише хобі, а й заробіток

— У нас можна придбати все для вишивання. До кожного покупця у нас індивідуальний підхід. Якщо майстриня вже досвідчена, вона чітко знає, що і скільки їй потрібно. Але більшість наших покупців займаються вишивкою для задоволення, тож їм ми допомагаємо з підбором кольорів ниток чи бісеру.
Зараз для того, щоб вишити картину достатньо придбати готову кольорову схему на полотні, підібрати потрібні нитки і гайда за роботу.

Приміром, для придбання матеріалу на виготовлення однієї картини (розміром 20 на 30 сантиметрів) доведеться витратити близько ста гривень.

Є у Мені і майстрині, які на вишиванні заробляють. Вишивають бісером картини на замовлення або продають їх в Інтернеті. Ціни на таку роботу не маленькі. Картина розміром 20 на 30 сантиметрів буде коштувати близько 400-600 гривень.

Для кожної картини індивідуальна рамка

— Ми ще виготовляємо на замовлення рамки для картин. Придбали відповідне устаткування і тепер маємо змогу робити рамки довільного розміру.

Стандартна рамка 20х30 коштує 20 гривень. Якщо розмір треба робити під замовлення і багет для рамки замовник вибирає сам, то ціна може збільшитися до ста гривень. Найдорожчу рамку замовляли люди з Сосниці. Коштувала вона 450 гривень.

Посередництво справа не вдячна

— Багато наших місцевих майстринь шукають, де б продати свої роботи. Ми допомагаємо людям знайти замовника або виконавця, а домовляються вони особисто. Була у нас прикра історія, коли одна жіночка замовила для подарунку велику (40 на 60 сантиметрів) вишиту картину бісером. Ми знайшли майстра, яка погодилася у досить стислі строки виконати таку роботу. Коли за три тижні робота була виконана замовниця відмовилася від картини, пояснюючи, що триста гривень за роботу занадто дорого, хоча насправді така робота коштує значно дорожче.

Вишиванки привозимо з Коломиї

— Продаємо чимало вишитого одягу. Це і сорочки, і дитячі костюмчики, і плаття. Більшість вишиванок ручної роботи, закуповуємо їх на Західній Україні – в місті Коломия. Там багато жінок і бабусь вишивають власноруч одяг і продають його. Є у нас і вишиванки від офіційних українських виробників, які роблять вишивку за допомогою вишивальних машин.

В середньому вишита вручну сорочка для дорослого коштуватиме 390 гривень. Дитячі – від 200 гривень. Ціна залежить і від матеріалу з якого пошито сорочку — з бавовняної тканини сорочки трохи дешевші ніж з лляної.

Найчастіше вишиванки купують випускникам

— У Мені вишитий одяг продається дуже слабо. В середньому за місяць можемо продати лише одну вишиту сорочку. Попит на вишиванки зростає лише перед першим і останнім дзвоником у школах. Зараз стало популярним випускникам вдягатися у вишиті сорочки.


0 Comments