Що буде зі школою у Лісках?


Нещодавно Міністерство фінансів України надіслало листа Кабінету Міністрів з пропозицією “значної економії коштів у сфері загальної середньої освіти, яка виникла через рішення Уряду про підвищення заробітних плат учителів”.

Міністерство фінансів пропонує:
– підвищення заробітної плати вчителів здійснювати лише з одночасним скороченням їх чисельності;
– МОН спільно з облдержадміністраціями розробити плани-графіки оптимізації малокомплектних шкіл у розрізі кожного регіону;
– припинення з 1 січня 2020 року фінансування з освітньої субвенції шкіл (крім початкових) з кількістю учнів менше 40 та фінансування освітнього процесу в 10-11 (12)х класах, де менше 20 учнів;
– підвищення навчального навантаження на вчителя з 18 до 20 годин;
– підвищення розрахункової наповнюваності класів під час розрахунку освітньої субвенції для районів та ОТГ на 2 пункти;
– перегляд діючих умов оплати праці педагогічних працівників з метою оптимізації підвищень посадових окладів, надбавок та доплат;
– перегляд підходів до створення мережі опорних шкіл, розвиток мережі опорних шкіл шляхом фінансових стимулів, зокрема спрямування капітальних видатків, у першу чергу, на ці школи, і за умови виконання процесу оптимізації;
– обов’язковий вихід учителів на пенсію по досягненні пенсійного віку або укладання контрактів.

У зв’язку з цим листом Менська міська рада пропонує Лісківській школі стати філією Менської школи імені Шевченка. Батьки та вчителі школи з цим не погоджуються. Сьогодні, 16 серпня, відбулася зустріч представників міськради з колективом Ліськівської школи та батьками учнів.

Як пояснила заступник міського голови Тетяна Вишняк, якщо зі школи зроблять філію, закрити її в подальшому буде неможливо: “Із статусом філії у школі нічого не зміниться. Залишаються на місці всі: діти, вчителі. Школа втратить лише статус юридичної особи, а директор буде просто завідувачем. І все, більше змін не буде. А якщо завтра прийде постанова, щоб припинити фінансування шкіл, де 50-60 дітей і школу закриють? Ми приїхали, щоб вам допомогти, щоб школу не закрили. Ми проти закриття. Тому й приїхали, щоб врятувати її”.

Заступник начальника фінансового управління міськради Алла Нерослик зі свого боку пояснила: “Для того, щоб зробити школу-філію, треба 2 місяці готувати документи. А ситуація може змінитися. З 40 число може піднятися до 50-60, і фінансування припиниться. Школу-філію закрити неможливо. Адже тоді опорна школа втратить свій статус. А зараз іде ставка саме на опорні школи. У статусі філії шансів проіснувати у школи більше. Навіть, якщо у школі залишиться 20 дітей, то по документах цього видно не буде. Школа все одно фінансуватиметься”.

Начальник відділу освіти Ірина Лук’яненко додала: “Ми вас хочемо просто попередити, що школу можуть закрити, якщо вона не буде філією. Ви (від редакції – батьки) берете на себе відповідальність за закриття школи?”

Батьки учнів до ідеї філії ставляться з недовірою: “Ми боїмося, що після статусу філії школу відразу закриють. Наші діти у Мені не треба. Хто дасть гарантію, що філію не закриють? Нема гарантії! А до нас і з Осьмаків діти їздять. Дітей у селі вистачає! Поки немає постанови, не чіпайте нашої школи! До 1 січня ми можемо спокійно існувати! У нас є час подумати. Побачимо, що думають інші школи”.

Зараз у Лісківській школі 51 учень. З понеділка представники міськради об’їжджатимуть інші школи по селах.


0 Comments