ПРОФЕСІЇ МЕНЩИНИ. Медики “Швидкої допомоги”


“Менщина” започатковує нову рубрику – “ПРОФЕСІЇ МЕНЩИНИ”. У цій рубриці ми намагатимемося детально ознайомити жителів громади із спеціалістами різноманітних професій нашого краю, показати їхню роботу зсередини, так, як вони самі її бачать.

Альона Волосенко, старший фельдшер Менської підстанції Корюківської станції Чернігівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф: «Кожного дня на нашій швидкій допомозі є дві бригади, які знаходяться у Мені, і чотири бригади, які знаходяться на інших пунктах: Бірківка, Стольне, Макошине і, поки що, Березна. У нас є медичний розподіл і територіальний. Територіально Березна знаходиться під порядкуванням Чернігова, а медично вони знаходяться під порядкуванням Корюківки. Наш підрозділ, підстанцію, віднесли до Корюківки.

Кожного дня на бригаду сідає один фельдшер і водій. Це стандарт у наших умовах. В інших містах, у Чернігові чи Корюківці, наприклад, є бригади, які складаються з двох фельдшерів, це залежить від штату й інших умов. Зміна бригади 24 години: у Мені з 9.00 до 9.00, у селах – з 8.00 до 8.00, є чергування з 15.00 (тобто, не цілодобово). У штаті у нас 9 фельдшерів у Мені, і по селах – 4-5 чоловік. Є 6 машин на 6 бригад. Але є такі машини, які треба списувати. На Мену цього року отримали хоч і б/у машини, але Peugeot, а в селах старі. Чекаємо на 3 нові машини, нам пообіцяли. Буде заміна всього автопарку, і на селах також.

У селах є машини і пункти. Пункти знаходяться при сільських амбулаторіях, там є кабінети у всіх і вони знаходяться там на місцях, і просто звідти виїжджають.

У зв’язку з тим, що виклики на сьогоднішній день поступають через Чернігівську диспетчерську, бувають випадки, коли всі машини зайняті і машини можуть виїжджати в інші місця, тобто, Мена може виїжджати на Березне, а Березне може виїжджати на Стольне і т.д. Це для того, щоб не було великої затримки і як можна швидше бригада приїхала на місце виклику.

Ми можемо бути в різних місцях, оскільки зараз не всіх пацієнтів приймають до Менської лікарні, оскільки не всі пакети заключені, тобто, наша швидка з будь-якого пункту може бути в Чернігові, наприклад, або в Корюківці. Нами керують диспетчера, які знаходяться у Чернігові, там працюють лікарі, які нас консультують. Є телеметричні центри із описом кардіограм (кардіограми відразу відправляються на Чернігів, лікар одразу дивиться і повідомляє діагноз і скеровує наші подальші дії). Це дуже зручно і ми не втрачаємо дорогоцінний час.

Нещодавно ми возили чоловіка з обширним інфарктом з Мени. Був тяжкий хворий, його відразу з дому доставили до Чернігівської лікарні, де зробили шунтування.

У кожній бригаді є свій планшет, рації: автомобільні та переносні, додаткові телефони, валізи, які укомплектовані ліками. Все це закупляє Чернігів. Забезпечені всім: ковідні костюми, щитки, окуляри, рукавички, дезрозчини – все є. Також у кожній машині є автоматичні дефібрилятори, переносні кисневі балони, глюкометри. Всі бригади оснащені кардіографами, які підключаються до планшетів і передають кардіограми на Чернігів.

Ми виклики не приймаємо. Виклики приходять на диспетчерську в Чернігів. Диспетчер одразу розуміє, чи потрібна там швидка, чи сімейний лікар. У нас є планшет, і поки диспетчер ще говорить, виклик нам уже прийшов. Планшет працює постійно, не вимикається. Фельдшер відкриває, і вже бачить, що сталося, де, скільки років. Дуже важливо, щоб люди розказували диспетчеру що, де і як. Якщо інформація неповна, то важко нас скерувати. От у Мені дуже часто викликають і забувають сказати, що є домофони, кодові замки, відсутня нумерація на квартирах. Приїхала швидка, а зайти у під’їзд не може. Тому і контактні телефони питають, щоб нам можна було передзвонити. Дуже часто в селах ми просто не можемо знайти адресу. Хоча у планшетах є навігатор, але буває, що немає зв’язку. Буває, що не можемо додзвонитися до людей і допитатися, де вони знаходяться.

Коли на планшет приходить виклик, то там автоматично фіксується час. Ми вже змінити його не можемо. У нас є 3 хв на виїзд. Приїхали на місце – виставили час. Надали допомогу – знову фіксуємо час. Прибули на підстанцію – знов виставили час. Тобто, коли кажуть, що швидка їхала 3 години, це може бути лише у тому випадку, якщо всі машини зайняті. І це теж бачать у диспетчерській. Бувають моменти, коли наші машини їздять і в Сосницю, і в Короп. Наші 2 пункти під загрозою закриття. Їх би вже закрили, якби наше ОТГ їх не фінансувало.

Найчастіше викликають через серцево-судинні захворювання, гіпертонічні кризи, аритмії, стенокардії. Досить багато зараз стало інсультів. Також побутові травми. Ми виїжджаємо на все, що нам передають. Про деякі виклики ми можемо і не знати. Якщо головний біль чи незначна температура, то диспетчер скеровує до сімейного лікаря. Через це кількість викликів зменшилася. Їздимо до тих, хто «хильнув зайвого» і лежить під парканом.
В основному виклики від пенсіонерів, але вікова планка «помолодшала»: якщо раніше було 60+, то зараз – 45+.

Буває по-різному: один день – 2-3 викликів, а буває – 15-20 за добу. Тобто, середнє навантаження – 8-10 викликів на одну бригаду. Якщо свята, то завжди напоготові. Після Великодня та постів починають їсти все, а потім – холецистити, гастрити.

Останні роки почастішали виклики у новорічну ніч. І якраз о 23.50-23.55. Вже навіть стало традицією.

Найбільш тривожні для фельдшерів залишаються пологи у машині. Останнім часом народжують всюди: вдома, у машині, на ґанку приймального відділення, у ліфті. Оце найстрашніше. Адже всі повинні розуміти, що машина на призначена для такого, немає належних умов.

Трапляються різні ситуації, хворі. У нас дуже гарні водії, які виступають інколи у якості охоронників. Тобто, диспетчер може нас попередити, що там чи п’яний чи буйний, або ми вже знаємо, куди їдемо і що там чекати. Часто викликаємо поліцію. Буває, що нападають, штовхають, намагаються побити.

Якось їздили в одне село. У хворого делірія (біла гарячка). Він заліз на грушу і чекав на наречену з космосу, яка повинна була от-от прилетіти на «тарілці» з іншими інопланетянами.

Зарплату трохи останнім часом збільшили, але не настільки, як обіцяли. Доплачували «ковідні», але 300% доплати не було ні разу. Можливо, одному чи двом фельдшерам виплатили по разу на самому початку.

Дуже важлива проблема – це приміщення, де знаходиться наша швидка. Оці 12 м2 – все, що у нас є. У цій маленькій кімнатці все: обладнання, документація, 2 фельдшери, санітарка і я. 4 чоловіка. А повинно бути не так. Треба, щоб у приміщенні була маніпуляційна, кімната для прийому їжі, для відпочинку, адже і фельдшери і водії добами чергують і повинні нормально відпочивати. Я неодноразово писала звернення і на РДА (коли вона ще була), і у районну раду, тепер на ОТГ. Єдине, що нам запропонували – тубкабінет, я від нього відмовилася. Воно не підходить для швидкої допомоги. Нам же не обов’язково бути на території лікарні. По Мені стільки приміщень, а для швидкої місця нема. Санстанція пів будинку пустує, нам би ідеально підійшло, але…»

Фельдшер Наталія Мороз: «Вчилася на фельдшера, свідомо хотіла працювати на швидкій. Не шкодую зовсім. Працюю вже 7 років – звикла. Буває інколи страшно, але у нас хороші водії, ми їх беремо із собою. Часто їдемо в одну сім’ю, а там постійно з ножами, б’ються, то водії відразу ідуть з нами. Було таке, що нас викликали, ми приїхали, а чоловік на наших очах хватає ніж і брату в пахову артерію засаджує! Фельдшер пальцем тримав рану до самої операційної.

Якщо бачимо, що зовсім неадекватний, «білочка», то не заходимо, чекаємо на поліцію. Якось двоє випивали, один другого побив, викликав потерпілому швидку. Ми приїхали, я надала допомогу. І тут той, що викликав швидку, починає навколо нас бігати, руками розмахувати. Забрали хворого у машину, з водієм замкнулися у машині і чекали, поки поліція не приїде, бо зрушити з місця не могли.

Один під час «білочки» розказував, що можна бізнес на вошах робити. Мовляв, збираєш вошей, по кольорах у коробочки їх сортуєш, а потім продаєш».

Фото 1 – одна з бригад швидкої допомоги та Альона Волосенко
Фото 2 – кімната, де знаходяться фельдшери
Фото 3 – приміщення тубкабінету, яке пропонували для швидкої
Фото 4-6 – приміщення, де перебувають водії швидкої
Фото 7 – картина у кімнаті, де відпочивають водії, написана колишнім лікарем Миколою Московським


0 Comments