Про збереження екосистеми степів: значення екосистеми, забезпечення та використання


У найближчий час почнуться весняно-польові роботи аграріїв. На сьогоднішній день є актуальною проблема забезпечення та раціонального використання землі та її ресурсів.

З метою висвітлити значення екосистеми степів, їх природній стан, способи регулювання, забезпечення та підтримки екосистеми хочемо поширити статтю Любові Ільмінської (https://bit.ly/3rwx6bB).

“Навіщо зберігати степи та луки.

На жаль, в сільській місцевості нічим не зайнятий природний простір ще досі сприймається як «безгосподарність», як території, що марно пропадають і ніяк не використовуються. З радянських часів установка «ефективно освоїти землю» міцно засіла у свідомості працьовитих селян і успішно передається наступним поколінням. Тому новостворені громади вільно віддають під освоєння залишки цілинних земель, практично не замислюючись над тим, яких наслідків для добробуту, здоров’я та довкілля варто очікувати після таких рішень.

Існування степів та луків в деяких регіонах України дійшло до критичної межі. Але навіть серед людей, що опікуються природою, тема збереження трав’янистих екосистем ніколи не користувалась такою популярністю як, наприклад, теми рубки чи посадки дерев.

Однією з причин такого становища є те, що в україномовному інформаційному просторі можна знайти безліч інформації про користь лісів, про їх біосферні функції і екосистемні послуги. А от аналогічні дані про степи, луки та болота відшукати набагато важче. Брак такої інформації призводить до недооцінки важливості цих екосистем.

Проте, по головним показникам екосистемних функцій степи в своїй природній зоні нічим не поступаються бореальним лісам. Вони так само ефективно депонують вуглець, регулюють кліматичні умови, підтримують біохімічні цикли, формують первинну біомасу, підтримують біорізноманіття, регулюють колообіг води (в тому числі наповнюють ґрунтові води) і т.д. Тому, з перетворенням великих площ трав’янистих екосистем на ріллю або штучні деревні насадження, в зоні степу та лісостепу втрачаються важливі регуляторні механізми і починається дестабілізація природних процесів.

Вже доволі тривалий час я намагаюсь розібратись у питанні «навіщо потрібні степи та луки» і скласти список пов’язаних з ними основних екосистемних послуг. Наразі цей список включає 31 послугу, кожну з яких можна детально розписати і навіть обрахувати її економічну вартість. Деякі з цих наведених екосистемних послуг надаються тільки степами.

В передових країнах світу методики оцінки економічної вартості всіх прямих і непрямих вигод від існування природних територій з кожним роком удосконалюються, а розрахунки беруться до уваги при прийнятті рішень в сфері природокористування. Наприклад, економічна вартість основних екосистемних послуг трав’янистих екосистем канадської провінції Манітоба оцінюється в 527- 883 $ / га / рік”.

Джерело: https://bit.ly/3rwx6bB


0 Comments