Олександр Карпенко: “Створення публічної бібліотеки не вплине на діяльність районної бібліотеки”




23 листопада на сесії міськради депутати проголосували за створення комунального закладу “Менська публічна бібліотека”. “Менщина” звернулася до керівника сектору культури і туризму Менської РДА Олександра Карпенка, щоб дізнатися, як відбувається процес передачі майна бібліотек та як розділення бібліотек вплине на роботу закладів.

“Менська міська рада вирішила піти шляхом створення своєї окремої установи – Менської публічної бібліотеки, хоча головою РДА наголошувалось на збереженні Центральної бібліотечної системи до повної адміністративної реформи, тобто до утворення Березнянської ОТГ. Таким чином, майно та фонди розділилися б на 2 громади, а ЦБС перестала б існувати.

За клопотанням Менської міськради від 23 листопада районна рада має передати майно бібліотек, що знаходить на території ОТГ та частини фонду дитячої бібліотеки Центральної районної бібліотеки безоплатно з 1 січня 2019 року.Районна рада рекомендувала у своєму рішенні завершити процес передачі до 25 січня. Станом на 9 січня все майно та бібліотечні фонди ще знаходяться у районі.

Раніше в районній бібліотеці працювало 49,25 штатних одиниць, зараз залишилося 24,5. Люди перейшли до публічної бібліотеки, ніхто не залишився без роботи. В Менському районі, при успішній передачі, залишаться працювати 15 бібліотек, які відповідно до чинного законодавства будуть обслуговувати все населення району, в тому числі й ОТГ.

Звернень від міської ради про надання приміщення в оренду не надходило. Наскільки мені відомо з неофіційних джерел, міська рада і відділ культури вирішили розмістити свою бібліотеку на 2 поверсі будинку культури.

Створення публічної бібліотеки не вплине на діяльність районної бібліотеки – ЦБС Менської районної ради надає бібліотечні послуги в тій же кількості та з такою ж якістю, як і до цього, і обслуговує населення всього Менського району.

На сьогодні зміцнюється матеріально-технічна база. В планах на 2019 рік – комп’ютеризація бібліотек – жодна не буде без ноутбука, принтера та вільного доступу до WI-Fi. Бібліотека для нас – це інформаційний простір, де люди можуть збиратися, проводити заходи разом з іншими культурними установами та отримувати інформацію”.

Відповідно до рішення Менської районної ради до фонду “Менської публічної бібліотеки” буде передано більше ніж 175 тисяч одиниць книжкового фонду та інше майно бібліотек-філій.


0 Comments