МЕНЩИНА ІСТОРИЧНА. Юр’їв день (День святого Георгія)


Геннадій Слизов

Продовжуємо публікацію уривків зі статті священика Георгія Івановича Базилевич “Містечко Олександрівка”, яка була надрукована в етнографічному збірнику в 1855 році:

“Юр’їв день (23 квітня), (прим.- за новим стилем 6 травня) святкується тут особливо урочисто. Все, і старий і малий, йдуть після літургії з церкви разом з духовною процесією прямо на житне поле; там один з господарів попередньо ставить на своїй найближчій ниві стіл, застилає на ньому білий покрив і кладе хліб і шматок солі, близько ж столу готує воду в посудині, для освячення; до цього місця приводить він всю духовну процесію, несучи сам попереду храмову ікону або ікону Святого Георгія.

Під столом в цей час буває прихована трапеза з вином, яку їдять вже по вкушені всіма освяченої тут води і по окропленні житних посівів. Потім розходяться до обіду. Після обіду кожен господар зі своїми приятелями знову йде в поле дивитися свій житний посів; вони також несуть питво і закуски, а молодь збирається особливо натовпами і тут же буває музика, пісні та інше”


0 Comments