МЕНЩИНА ІСТОРИЧНА. Як Павло Сич на Менщині фазанів розводив


Олександр Ясенчук

Однією з легендарних, ба, навіть, міфічних, постатей Менщини є перший секретар райкому компартії у 70-80 рр. Павло Кирилович Сич.

Він здійснив чимало звершень, зокрема, за його сприяння з’явилися Менський зоопарк та сирзавод. Ця ж світлина розповідає про іншу історію.

Одним з ворогів українських селян з 50-х років, став колорадський жук, який дуже полюбляв картоплю. А на Менщині, як і в сусідньому Сосницькому районі, – в географії цей феномен має назву «Сосницький степок» – вкраплення лісостепу на територію Полісся, ця культура родить дуже рясно. Ці два райони називали «картопляний Донбас».

В ті часи Чернігівська область мала братні стосунки зі східночеською, відповідно, делегації в обидва боки їздили постійно. Під час одного з візитів Павло Сич дізнався, що фазани їдять колорадських жуків, тож після повернення наказав розпочати масштабний експеримент. Колгоспи Менщини почали розводити фазанів. Пригадую, такий будиночок був і в моїй рідній Данилівці, у лісі під Остречем. Але експеримент зазнав невдачі: фазани, як виявилося, їдять жуків, але якщо іншої їжі, окрім жуків, геть нема.

На світлині Павло Сич – найповажніший, журналіст Олександр Олійник, який розповів мені цю історію, в костюмі, та інші меняни.

Джерело: https://bit.ly/3gtHKuL


0 Comments