МЕНЩИНА ІСТОРИЧНА. Межі території міської фортеці на сучасній карті


Реконструкція плану Мени на середину 18 століття, за авторством Олександра Бондаря (bit.ly/2Np39vT), надихнула нас на відтворення планування міста та меж території міської фортеці того періоду на сучасній карті.

Фортеця на території Мени являла собою міське фортифікаційне укріплення.

Відповідно до матеріалів Менського районного краєзнавчого музею імені Покотила, перші згадки про Мену відносять до 1408 року, однак точно не відомо, чи існувала на той час у містечку фортеця. Перші реальні згадки про фортифікаційну споруду відносять до 1633 року, коли Менський острог захопили московські війська, а в полон потрапили 72 захисники міста. Ідеться про події Смоленської війни.

Відомий чернігівський археолог Олександр Шекун довів, що перша фортеця на території поселення виникла ще в давньоруські часи, інший чернігівський науковець Олександр Бондар присвятив дослідженню фортець Чернігово-Сіверщини десятиліття і видав два ілюстровані довідники. Дослідник стверджує, що Мена мала не лише добре укріплену фортецю, а ще й замок. Міцні фортифікаційні укріплення відіграли неабияку роль в обороні міста.

Так, наприклад, під час Смоленської війни оборонцям фортеці вдалося затримати московське військо на шляху до Чернігова і допомогти чернігівцям виграти час для організації оборони.
Попри усталені суспільні стереотипи про те, що замки і фортеці зводили здебільшого на території Західної України, Чернігово-Сіверщині також є чим похвалитися.

Джерело: Матеріал Менського районного краєзнавчого музею імені Покотила


0 Comments