“Менщина” потрапила до суду… на екскурсію


Нещодавно голова Менського районного суду Тетяна Георгіївна Сова запросила “Менщину” провести день у суді – побачити “внутрішню кухню”, починаючи від архіву та закінчуючи присутністю на проголошенні вироку, щоб зробити суд більш відкритим і прозорим для суспільства. У вересні нам вдалося побачити всі особливості роботи суду власними очима.

У холі будівлі суду, при вході, розташувалася цілодобова охорона. Всі мають пройти повз стаціонарний металодетектор, щоб потрапити до канцелярії та залів судових засідань. Люди можуть подавати звернення до суду, та звертатися за документами, виготовленими судом, у канцелярію. Тут секретарі суду займаються оформленням справ, надають інформацію та реєструють заяви.

З канцелярії починається робота всього суду: секретарем реєструється справа, яка вноситься до бази даних “Судова влада” спеціальною програмою, якою потім автоматично розподіляється справа на одного із суддів, яку мають розглянути у визначений законом термін. Зазвичай, програма розподіляє рівну кількість справ між всіма суддями.

У Менському районному суді працює п’ять суддів. Кожен має свій склад: секретар судового засідання, який займається фіксуванням судового процесу, та помічник, який виготовляє проекти всіх документів. Суддя приймає такі рішення: ухвали, постанови, рішення, вироки. Майже всі справи можуть бути оскаржені.

Обговорювати судові справи поза межами судового засідання суддям заборонено. У суддів є недоторканність – суддю не можуть притягнути до кримінальної відповідальності та взяти під варту без рішення Вищої Ради Правосуддя.

Зарплата судді – 10 мінімальних прожиткових мінімумів (1 п. м. – 1762 грн), тобто 17 620 гривень (мінус 20% податків).

Розгляди справ проводяться у чотирьох залах засідань. Перша – для розгляду справ, де обвинувачений перебуває під вартою, яка має загородження із скла (так як Європейским судом визнано, що утримання людини за гратами – це приниження гідності і честі людини). Дві інші не обладнані так званими “клітками”, там розглядаються всі справи. Четверта зала має невелику площу і розрахована для малої кількості людей. Всі зали обладнані для дистанційного відеозв’язку.

Також у Менському суді є паперовий архів, а з 2011 року впроваджується електронна система архівації документів.

У приміщенні суду також є блок, де розташовані кабінети суддів, їх помічників та секретарів. Там же є і конференс-зала, яка використовується для проведення зборів, конференцій та тренінгів.

Менський районний суд намагається створити комфортні умови для людей всіх категорій: при вході вивіска назви суду написана і шрифтом Брайля для людей з вадами зору; сходи обладнані трапом, для людей з обмеженими можливостями є кнопка виклику працівника, який допомагає піднятися до суду.

Для оплати рахунків у Менському суді є термінал. Також тут безкоштовний доступ до Wi-Fi. Всі приміщення прикрашають квіти, посаджені працівниками суду.


0 Comments