Кому належить міське господарство водопостачання і водовідведення


“Менщина” спробувала розібратися, кому належать міське господарство водопостачання і водовідведення: що знаходиться у власності менської громади, а що у власності “Менського комунальника”.

Про власність менської громади

Василь Зима – директор підприємства “Менський комунальник”, яке зараз надає послуги з водопостачання і водовідведення, розповів, що спочатку це підприємство було комунальним. Пізніше, у 1996 році, його приватизували. На той час у законі “Про приватизацію державного майна” було вказано, що приватизується тільки база підприємства – комплекс споруд та обладнання. Такі об’єкти, як мережі водопостачання та водовідведення, свердловини, каналізаційно-насосні станції та очисні споруди не підпадали під приватизацію, так як це стратегічні об’єкти. Вони залишились у власності громади.

Зараз громаді належить:

30,2 км водопровідних труб;
10,7 км каналізаційних труб;
6 свердловин;
2 каналізаційно-насосні станції.

Своїх очисних споруд у міста немає. Тож “Комунальник” зливає стоки на очисні споруди ППКФ “Прометей” філії “Менський сир”.

Щодо стану комунального майна, Василь Юхимович розповів, що близько 70% водогону та 80% каналізації зношено.

До того ж, велику частку водопроводу становлять азбестноцементні труби, вони зношені на 80% і проводити їх ремонт досить складно. Навіть матеріали, які застосовуються при ремонті, в Україні на сьогоднішній день не виробляють.

Про власність “Менського комунальника”

“Менському комунальнику” належать будівлі за адресою вулиця Чехова, 35: адміністративні приміщення і майстерні разом з технікою та обладнанням.

Також Василь Зима розповів, що транспорт підприємство орендує: “У 2001 чи 2002 році, коли у нас були великі борги перед сиркомбінатом за очистку стоків, сиркомбінат звернувся в суд. Звичайно, ми його програли. Для того, щоб виконавча служба нам не описала наш транспорт, юрист порекомендував створити інше підприємство і продати туди транспорт. Ми так і зробили, створивши ПП “Менакомунтранс”.

Зараз ми орендуємо їх транспорт. Фактично ж ми орендуємо самі в себе: засновники “Менського комунальника” і “Менакомунтранс” – одні й ті самі люди. Ця оренда закладена в тарифи на воду. Ці кошти ідуть на утримання транспорту – його обслуговування, поточний та капітальний ремонт. А ще це підприємство сплачує за електроенергію, яку споживає “Комунальник””.

Також “Менський комунальник” має базу даних про споживачів (абонентів).

Про працівників “Менського комунальника”

На підприємстві “Менский комунальник” працює 38 чоловік. Їх знання та вміння є неабиякою цінністю. Василь Зима зазначив: “Всі спеціалісти, всі навики у колективі накопичувались починаючи з 1997 року. Інформація про майно, про мережі, про те як краще їх обслуговувати, накопичена саме на нашому підприємстві”.


0 Comments