Геннадій Примаков: “Я не знаю, куди витратили 3 мільйони, що ми перерахували на бібліотеку”


Нещодавно “Менщина” брала інтерв’ю у міського голови Геннадія Примакова.

Одне з питань, поставлених Геннадію Анатолійовичу, було про публічну бібліотеку, та чи доречно у районі 2 бібліотеки.

Геннадій Примаков: “Можливо, воно було б не доречно, аби воно відповідало сьогоденню і законодавству. Якщо законодавець, який проводить реформу децентралізації, чітко визначив, що на території громади, яка утворилася, ці об’єкти повинні фінансуватися і бути передані на ОТГ. Чого у нас, на жаль, не відбулося.

Ті, хто повинні проводити реформи – це районна державна адміністрація. Наші звернення на сесіях не розглядаються, проекти не підтримуються. Ми звернулися з пропозицією передати нам ці приміщення і саму центральну бібліотечну систему. Вели перемовини, фахівців залучали, комісії працювали, але жодне напрацювання комісії не винеслося навіть на сесію районної ради. Просто не ставили це питання. Чому? Це питання до колишнього голови районної ради, до голови райдержадміністрації. Але, де демократії нема, так це там.

Була пропозиція: “Ви фінансуйте, а ми будемо утримувати”. Добре. Ми пішли на цей крок, почали фінансувати бібліотечну систему в повному об’ємі. Тобто, ті люди, які працюють на теренах ОТГ, отримали заробітну плату шляхом перерахування з ОТГ до районного бюджету. Але, якщо я витрачаю 73% на об’єкт, то кому він більше належить: мені чи РДА?

Фінансовим управлінням Менської ОТГ більше 5 разів направлялося звернення до фінансового управління, до відділу культури – дайте розрахунки, куди ми витратили наші кошти? Жодного разу ніхто не відповів. Ми не знаємо, куди ми заплатили ці гроші, хто скільки отримав цих грошей і взагалі, куди були витрачені ці кошти.

Я несу відповідальність перед громадою. Я на звіті казав всім: “Шановні виборці, шановні жителі громади. Ми перераховуємо на бібліотеки 3 мільйони за 2018 рік”. Всі сидять і думають: “А кому, а скільки, а хто отримав?” А я сиджу, звітую, і сам не знаю, куди я ці гроші дів.

Так само відбувається зі Степанівським НВК. Він не на території ОТГ, але ми фінансуємо більше 70%.

Та сама ситуація із стадіоном, який знаходиться тут, але…

Смішно, коли Олександр Петрович Карпенко виходить і каже, що ми йому передаємо книжок мало, а залишаємо собі багато, бо ми обслуговуємо район. Так де тут подвійні стандарти? Вони досі живуть в районі, який обслуговує все, а за нас говорять так.

Ми не проти і не зазіхали ні на що. Так, були плани щодо приміщення бібліотеки, ми говорили про це. Але ми не ховалися, ми відверто про це казали. Якщо людям дуже треба ця бібліотека, бібліотечний фонд і саме приміщення, але вибачте, скільки років у бібліотеці не робився ремонт? На дах гляньте, на сам фасад, у кущах яких вона.

Це більше, ніж політика. Там немає нічого”.


0 Comments