Чому у квартирах холодно, якщо є генератори?


Часто читачі “Менщини” цікавляться, чому у квартирах під час вимкнення світла холодно, якщо у нас є генератори? Чому немає води, коли світло вимикають? Чому ніхто нічого не робить?

З цими питаннями “Менщина” звернулася до місцевої влади.

Перший заступник Менського міського голови Олег Небера: “Дві котельні забезпечені генераторами. На одній, що обслуговує лікарню та гімназію, генератор підключено.

На котельню, яка обслуговує багатоповерхівки, генератор отриманий. Його потужність – 75 кВт. Зараз ведуться роботи по підключенню. Є деякі технічні проблеми. Плануємо підключити найближчим часом.

Для того, щоб система опалення працювала, крім електроенергії, потрібна вода, бо система потребує постійної підпитки водою. На котельнях є резервні ємності для води, але якщо світло вимикається на тривалий час, цих ємностей не достатньо, і спрацьовує захист.

Тому, рішенням комісії ТЕБ та НС, із матеріального резерву громади було виділено дизельне паливо для безперебійної роботи як котельні, так і свердловин, де здійснюється подача води.

Крім того, є взаємодія між “Менським комунальником” і “Теплокомуненерго” по безперебійному водопостачанню міських котелень. Окрім аварійних випадків, які, на жаль, інколи трапляються”.

Начальник відділу житлово-комунального господарства, енергоефективності та комунального майна Менської міськради Валерій Кравцов: “Технологічна норма в нормальних умовах втрат води із системи опалення – до 1 куба. Реально система втрачає значно більше.

Що виходить? Деякі люди за час відключення світла та відсутності води, вибирають воду для своїх побутових потреб. Відповідно, рівень води знижується і вмикається автоматика. Для цього передбачені резервні ємності, але їх недостатньо.

Як працює система водопостачання? Для того, щоб закачати вежу, вмикається малопотужний насос, щоб не порвало систему водопроводу. Годину насос виганяє повітря з системи. Генератор, що там стоїть, споживає майже 30 л солярки на годину. Треба максимум 3 години для того, щоб закачати у систему воду. Тобто, година – щоб вигнати повітря, година – щоб хоч якось наповнити систему, а у цей час тепломережа не може запуститися, бо у котлах не вистачає води.

Тому виходить, що наче все запустили, електроенергія пішла, але води немає, котельня не працює, у квартирах холодно. Я зустрічався з головами ОСББ, пояснював це.

Найкращий вихід із ситуації – не відключати лінію, яка називається “Мена 1 – зоопарк”. На ній знаходяться всі стратегічні об’єкти життєзабезпечення Мени: 2 котельні, лікарня, поліклініка, гімназія, школа Шевченка, багатоповерхівки, зоопарк. Вона не така вже й потужна, не настільки це будуть великі видатки. Тоді у нас майже 3 тисячі людей буде з теплом, водою, і оцей колпас у місті закінчиться.

Ми постійно пишемо запити, офіційні звернення всюди з цього питання. Зверталися навіть у Кабінет Міністрів. У відповідь отримали відписку.

Ми економимо з лютого місяця, коли вимкнули все вуличне освітлення у громаді. Цієї економії, я вважаю, достатньо, щоб не вимикати цю лінію.

Звичайно, людям треба і в темну пору доби повертатися з роботи. Але наші люди дуже сильні, вони витримають все”.

Міський голова Геннадій Примаков: “Маю надію, що ситуація буде покращуватися і відключення будуть не такими довгими. Також маємо надію, що за рахунок економії електроенергії підключать дану лінію.

Надіємось на краще, готуємось до найгіршого”.


0 Comments