Безкоштовні земельні ділянки під будівництво в Мені – міф чи реальність?


Нещодавно на території колишнього менського АТП, за магазином “Злагода”, зняли частину асфальту. Його використали для ремонту міських доріг. А Меною поширилися чутки про те, що цю землю роздадуть під будівництво приватних будинків.


Переглянути більшу мапу
Знімок з супутника земельної ділянки колишнього менського АТП, яку в майбутньому планують віддати під забудову. Карта Google

Рішення приймає земельна комісія

– Чутки правдиві, але найближчим часом роздавати цю землю не будемо. У майбутньому, коли буде виготовлений новий міський генеральний план, на місці колишнього автотранспортного підприємства менянам плануємо безоплатно видати 8-10 земельних ділянок під забудову, – розповів Ігор Білогуб, землевпорядник міської ради.

– Для того, щоб безоплатно отримати земельну ділянку необхідно звернутись до міської ради з відповідною заявою. Земельна комісія, яка складається з восьми депутатів, має прийняти рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, або прийняти рішення про відмову. Відповідь нададуть протягом місяця.

За весь час, поки я тут працюю, ще жодного разу дозволу нікому не надавали.

Якщо ж земельна комісія надасть дозвіл на розробку проектної документації, потрібно її розробити і на сесії місьради отримати затвердження. Після цього можна будуватися.

Відмовляють, бо нема нового генплану

Рішення про відмову у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою має бути вмотивоване. Однією з причин відмови може бути невідповідність земельної ділянки вимогам генерального плану, який у Мені, до речі, діє з 1980 року і вже в наступному році взвгалі втратить чинність.

– Наприклад, земля на місці колишнього АТП, – повідомив Андрій Ющенко, завідуючий сектором містобудування, архітектури, ЖКГ та будівництва райдержадміністрації, – відповідно до старого генплану має бути використана під багатоквартирну забудову, тому теоретично, до затвердження нового генплану, люди отримають відмову на своє бажання побудувати на цьому місці приватний будинок.

На новий генплан витратять 800 тисяч гривень

– У місті є незайняті земельні ділянки, які можуть бути використані під будівництво приватних будинків. Основна частина з них знаходиться на периферії міста. Але сьогодні жодна ділянка не може бути виділена більшістю міськрад в Україні через складнощі в законі, – розповідає Юрій Стальниченко, заступник міського голови, – проте 14 травня цього року Верховна Рада прийняла новий закон і тепер усі чекають підпису Президента і опублікування закону. Тоді, до кінця наступного року, можна буде земельні ділянки виділяти за тих умов, які у нас склалися зараз.

На новий генплан потрібно 800 тисяч гривень

– До кінця 2014 року ми плануємо мати новий генплан, – продовжує Юрій Валерійович. – Зараз ведуться підготовчі роботи, найближчим часом замовимо топографічну зйомку, коштуватиме вона місту близько 350 тис грн. Генплан розраховується за такою формулою – за кожен квадратний кілометр міської території потрібно заплатити близько 40 тисяч грн. На старому плані Мена займає 15,68 кв км, фактично ж – 20 кв км. Отож, генплан обійдеться місту приблизно у 800 тис. грн. Це великі гроші для міського бюджету, у якому прибуткова частина цьогоріч становить 6,2 млн грн, а видаткова – 6,8 млн, і це при тому, що для усіх потреб потрібно 7,4 млн.

Довідка

Згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України кожен громадянин України має право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності у таких розмірах:

– для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство,

– для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;

– для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;

– для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;

– для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;

– для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара.


0 Comments