Андрій Прокопенко: “На гідрологічному заказнику “Блистовське” виявлено більше 6 га самовільного захоплення земель”


Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко на своїй фейсбук-сторінці розмістив інформацію про результати перевірок за повідомленнями щодо фактів розорювання прибережних смуг в межах області:

“Резонансний випадок зафіксовано на території Менської міської ради. Виявлено самовільне зайняття та використання земельної ділянки природно-заповідного призначення площею 6,0796 га для вирощування кукурудзи.

На цих землях встановлено обмеження – охоронна зона навколо гідрологічного заказника місцевого значення «Блистівський». За використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, а також зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, порушнику нараховані збитки на суму 368 тис 181 гривню. Крім того, такі дії містять ознаки кримінального злочину. Тому копії матеріалів перевірки направлені до Управління стратегічних розслідувань в Чернігівській області.

Для ефективної боротьби з порушниками необхідно посилювати відповідальність. Нами направлено листа до Кабінету Міністрів України з пропозиціями змін до нормативних актів для збільшення штрафних санкцій щонайменше до 17 тисяч гривень за кожен гектар.

Також виступили з пропозицією введення заборони на зміну виду цільового призначення заплавних земель при їх використанні” (джерело: https://bit.ly/3aqdGhE ).

Нагадаємо, у травні блистівчани повідомили “Менщину”, що землевпорядна організація проводить якісь роботи на лузі. Вони хвилюються, що йде підготовка до розорювання лугу як в інших селах. Тоді людям погрожували фізичною розправою за поширення інформації про цю ситуацію.

Землю там обробляло ТОВ “Українська долина”, яке передало частину орендованої землі в суборенду ТОВ “Сапфір-Агротех” – https://bit.ly/2XdFO2H

Пізніше в.о. старости Блистівського округу Роман Боюн опублікував інформацію щодо перевірки дотримання охорони використання заливних луків та пасовищ на території гідрологічного заказника “Блистовське” – https://bit.ly/30TqtWE

Також Андрій Прокопенко повідомив, що для збору інформації про порушення була відкрита «гаряча лінія» в Департаменті екології та природних ресурсів облдержадміністрації за номером (0462) 67-48-72.


0 Comments