Як і де отримати біометричні паспорти в Мені


Олександр Чичкан

З 2015-го року в Україні розпочалась заміна закордонних паспортів на нові біометричні. Згодом справа дійшла і до внутрішніх паспортів. «Менщина» розповідає детальніше про процес отримання таких документів.

Біометрію для цивільних осіб почали застосовувати після теракту в США 11 вересня 2001 року. Спеціалісти вважають, що переоформлення паперових паспортів на нові дозволить замінити безліч різних документів. Досягти цього планується за допомогою вбудованих мікрочипів, що містять особисту інформацію.

Паперовий паспорт незручний для оперативної обробки даних: службовцям доводилось вручну переписувати основну інформацію, що значно сповільнювало роботу з клієнтами. Цікаво, що у паспорті нового зразка не використовують російську мову.

Зовні внутрішній паспорт нового зразка є пластиковою карткою, на яку нанесені: знак мікрочипу, назва документу, ПІБ, громадянство, місце та дата народження власника паспорта. Крім того: ідентифікаційний номер, стать, реєстраційний номер, дата видачі та орган, що видав документ нового зразка. Завершують список цифрові підпис та фото власника.

До основних переваг біометричних паспортів можна віднести зручність, практичність і безпечність. Впровадження таких документів дозволить держструктурам підвищити рівень захисту особистої інформації громадян, а також уникнути злочинів, об’єктом яких є підроблені паспорти.

Які ж недоліки біометричного паспорта? Завдяки мікрочипу стає можливим визначити місце людини в будь-який момент часу. Ще один мінус – висока вартість оформлення документу. З’явилась необхідність міняти ID-карту кожні 10 років, причому можливість запису нових даних на карту відсутня.

Для отримання пластикового документа в Мені живу чергу займають за годину-півтори до відкриття відділу. Першу половину дня приймають документи (8-10 осіб до обіду), а потім видають нові паспорти.

Необхідно принести в Міграційну службу свідоцтво про народження та ідентифікаційний код. Радимо заздалегідь отримати реквізити для оплати адміністративного збору, а це 279 гривень. При втраті попереднього паспорта доведеться додати ще 34 гривні державного мита (та оголошення в місцевих ЗМІ про втрату. Чи можливо подавати таке оголошення в «Менщину» ми поки ще з’ясовуємо). Фотографію приносити не потрібно, цифрове фото роблять на місці. Подавати документи, щоб отримати паспорт громадянина України, може тільки сам заявник – нотаріально засвідчену довіреність на отримання документа оформити не можна.

Для оформлення закордонної ID-карти візьміть з собою паспорт українця, ІПН фізичної особи, квитанції про оплату адміністративних зборів (або документ про пільги) та закордонний паспорт, виданий раніше.
Якщо паспорт оформлює людина з обмеженими можливостями, його представник також додає дві кольорові фотографії розміром 3,5х4,5 і одну розміром 10х15 сантиметрів для сканування (так само як для дітей до 12 років). У цьому випадку необхідна довідка від медичного закладу.

Зазвичай заяви на оформлення біометричних паспортів розглядаються до 20 робочих днів. Оголошена вартість закордонного складе 557 гривень 32 копійки. Термін оформлення закордонного паспорта може бути скорочений до 7 робочих днів за додаткові 253 гривні. Проте практика показує, що в такий строк отримати документи неможливо через високий попит. Доведеться зачекати приблизно місяць.

У разі необхідного термінового виїзду за кордон через нагальну потребу в лікуванні або смерть родича, який там проживав, закордонний паспорт можуть оформити за три робочих дні. Але для цього необхідно подати документ, який підтвердить, що виїзд за кордон дійсно є терміновим. Вартість такого оформлення також складе 810 гривень 32 копійки.

Записатися на прийом заздалегідь можна на сайті ДМС України https://dmsu.gov.ua/services/online.html, обравши послугу «Електронна черга» за 15 днів наперед, обравши зручний міграційний підрозділ.
Менський підрозділ знаходиться в будові Поліції (вулиця Героїв АТО, 6), хоча на сайті Міграційної служби вказана адреса міської ради (вулиця Сергія Титаренка, 7).


0 Comments