Воду з колодязя потрібно знезалізнювати – результати аналізу


Олександр Чичкан

Восени минулого року “Менщина” взяла зразок води в одному з приватних колодязів по вулиці Нове життя в Мені і зробила його аналіз у приватній київській лабораторії ТОВ “УкрХімАналіз”.

У лабораторії зразок аналізували по двадцяти показникам. Частину результатів “УкрХімАналіз” відразу перевірив на відповідність Державним санітарним нормам та правилам. Висновок – “Зразок води не відповідає вимогам”.

Виявилося, що “на межі” відхилення від норми знаходиться показник заліза – 1,0 мг/дм.куб.., при нормі менше/рівно 1,0 мг/дм.куб. Співробітники лабораторії рекомендують перед вживанням пропустити воду через систему знезалізнення.

Перевищує норму показник каламутності води – 6,2 мг/дм.куб., при нормі менше/рівно 3,5 мг/дм.куб.. Отже, крім знезалізнення варто ще й фільтрувати воду побутовими фільтрами.

Інші показники, які регламентуються Державними санітарними правилами і нормами, знаходяться в межах норм. З результатами аналізу можна ознайомитися за посиланням https://goo.gl/DYWN2L

У ході аналізу ми отримали значення деяких показників, які не нормуються Державними санітарними правилами і нормами. Тож звернулися до кандидата хімічних наук, старшого наукового співробітника Національної академії наук України Ігоря Ткаченка, який проаналізував ці результати і зробив висновки.

За його словами, занепокоєння викликає лише показник хімічного споживання кисню дихроматного (ХСКД). Цей показник вказує на кількість органічних (і деяких неорганічних) сполук у воді. Згідно санітарних норм, значення окислюваності для води з колодязя (визначені аналогічним – перманганатним методом) має бути менше/рівно 5 мг/дм.куб.. Відповідний показник води з колодязя (визначений дихроматним способом) перевищує норму – становить 6,7 мг/дм.куб.. Чим загрожує підвищений вміст органіки, залежить від виду органічних сполук. Які самі сполуки містяться в даній пробі води невідомо, але всі вони, як правило, є канцерогенами та мутагенами, і в самому тяжкому випадку можуть викликати захворювання на рак, мутації та негативно впливати на репродуктивність. Також органічні речовини призводять до нервово-психічних розладів, зниження імунітету та алергій.

Усі інші показники води з колодязя знаходяться в межах норм й не несуть загрози для здоров’я людей. З висновками Ігоря Ткаченка можна ознайомитися за посиланням https://goo.gl/WkR16d

Як можна знезалізнити та провести фільтрацію води спробуємо з’ясувати та опублікувати це пізніше.

Нагадаємо, що також “Менщина” зробила аналіз води з річки Мена https://goo.gl/8h7VPM


0 Comments