Розпочалася розробка стратегії розвитку Менської громади


У середу, 11 жовтня, у Мені пройшло перше засідання робочої групи з розробки стратегії розвитку громади на наступні 7 років (з 2018 до 2025 року). По цьому плану будуть жити всі 33 населені пункти Менської ОТГ, в яких, на кінець минулого року, проживало 28 тисяч чоловік.

Стратегія має стати дороговказом розвитку громади, а також аргументом для приходу інвесторів, адже чіткий план розвитку громади – це запорука стабільної роботи на її території, і аргументом для підтримки неурядовими організаціями, адже донори охочіше підтримують проекти громад, в яких бачать перспективи розвитку. Та і держава, як і раніше, дає кошти тільки на основі проектів та програм, наприклад, Державний фонд регіонального розвитку виділяє кошти тільки на ті проекти, які закріплені в стратегії Чернігівської області.

Стратегія буде розроблятися не в довільній формі, а згідно вимог до стратегічного планування, затверджених Міністерством регіонального розвитку України. Також вона повинна бути сумісною із обласною і державною стратегіями. Документ буде розроблятися на основі соціально-економічного аналізу Менської громади, опитуванні жителів та експертних висновків.

Додатково будуть розроблені два плани заходів з виконання стратегії: на три роки (з 2018 до 2021 року) і на чотири роки (з 2021 до 2025 рік). Плани будуть містити технічні завдання по досягненню цілей стратегії з описом очікуваних результатів, строків їх досягнення та відповідальних осіб.

Планується, що розробка триватиме близько півроку – до кінця грудня має бути розроблений проект стратегії. Потім він буде винесений на громадські слухання та обговорення і затверджений на сесії міськради (орієнтовно до квітня 2018 року).

У середу учасники першої робочої групи ознайомилися з методологією стратегічного планування та затвердили план роботи, а також ознайомилися з аналізом соціально-економічного розвитку громади та розпочали проведення SWOT-аналізу (визначення сильних (Strengths) і слабких (Weaknesses) сторін громади, можливостей (Opportunities) та загроз (Threats) для розвитку громади).

На другому засіданні робочої групи, яке планують провести до 3 листопада, обговорять сценарії розвитку громади, сформулюють стратегічне бачення розвитку та завершать проведення SWOT-аналізу.

Розробка стратегії розвитку Менської ОТГ – це проект Чернігівського підрозділу “Центру розвитку місцевого самоврядування” та Менської міськради, який реалізується за підтримки програми “U-LEAD з Європою” (фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією).

До складу робочої групи входять працівники міськради, зокрема, сільські старости, та представники громадськості. Допомагають в розробці стратегії залучені експерти та консультанти.


0 Comments