Петро Хомрач: “Зараз намагаємося працевлаштувати саме жителів Менщини”


Андрій Гапон

На думку головного лікаря Менської центральної районної лікарні Петра Хомрача, головна проблема нашої медицини – фінансування та кадри. Більш детально про ситуацію з кадрами в Мені читайте в коментарі Петра Петровича:

– За часів попередньої держави в Менському районі не було жодної вакантної лікарської посади. Влаштуватися на роботу в лікарню було майже неможливо. Всі молоді спеціалісти, які закінчили інститут, приїздили сюди і відпрацьовували за місцем призначення. Якщо деякі переїздили до іншого регіону, то замість них присилали спеціалістів на заміну.

Що ж маємо зараз. Практично повна відсутність державного менеджменту у медицині. Наприклад, направили нам у Мену молодого спеціаліста, який повинен тут відпрацювати 3 роки. Більше того, спочатку ми його протягом певного часу навчали в інтернатурі і сподівалися, що він працюватиме саме у нас. Однак, як це часто буває, такі кадри усілякими шляхами проходять перерозподіл і тікають до іншої лікарні. Спеціаліста на заміну просто немає де брати.

Якщо говорити про основні проблеми в охороні здоров’я то їх дві: недостатнє фінансування і кадри. На базі цих двох питань можна вирішити всі ті реформи, про які зараз говорить півдержави.

Наші керівники у медичній галузі живуть американською дійсністю. Але ж на мою думку, нам до американців дуже далеко, навіть не один десяток років.

Якщо брати по області, то кадрове забепечення у Менській ЦРЛ знаходиться на рівні трохи вище середнього показника. У нас згідно штатного розпису повинно бути 82 лікарі, фактично працює 54. Некомплект лікарні складає 28 чоловік. А всього у Менській ЦРЛ разом з медсестрами, водіями, бухгалтерією, допоміжним персоналом працює 426 осіб.

Анестезіолог у лікарні, звісно, є, навіть не один, а півтора (сміється). Один працює на повну ставку, інший – на половину. Тому питання анестезіолога у нас закрите, але, скажемо так, не повністю. Бо моя мета, щоб у лікарні було п’ять лікарів такого профілю і вони могли чергувати цілодобово. На даний час у нас немає жодної професії за штатом, де хтось не працює взагалі.

Якщо брати лікарів за фахом, яких найбільше не вистачає нашій лікарні, то тут на першому місці дійсно анестезіологи, потім педіатри та хірурги.

Зараз ми не припиняємо працювати над профорієнтаційною роботою. Ми всіляко намагаємося залучити на роботу до нашої лікарні, в першу чергу, саме жителів Менського району. У цьому році до нас в інтернатуру зараховано вже 6 молодих фахівців, які і надалі працюватимуть тут за фахом: 1 спеціаліст – гінекологія, 3 – анестезіологія та реанімація, ще двоє – терапія. З них троє – жителі Менщини.


0 Comments