Бюджет громади збільшиться на 1 мільйон гривень, якщо алкоголь та тютюн продаватимуть легально?


Як вже писала “Менщина”, у 2017 році на території Менської ОТГ було легально продано алкоголю і тютюну на суму 21 мільйон 814 тисяч 620 гривень. На думку деяких експертів, реальна кількість продажу може бути вищою у два рази – тобто становити понад 40 мільйонів гривень.

Згідно з даними, отриманими у фінансовому відділі міськради, в середньому кожний житель населеного пункту за рік витратив на алкогольні та тютюнові вироби 827 гривень. Найвищий показник в Куковичах: тут кожен житель витратив 1 649 гривень. На другому місці Мена – 1 219 гривень. Найнижчий показник у Садовому – 88 гривень, на другому місці знизу Макошине – 212 гривень https://goo.gl/7WLyUL

Низькі показники говорять про те, що у селі або продають менше алкоголю та тютюну, або продають нелегально.

До місцевого бюджету надходить 5% від легального продажу підакцизних товарів. У 2017 році до бюджету надійшло податків на суму 1 мільйон 090 тисяч 731 гривня: у середньому по району – 41 гривня з кожного жителя, по Куковичах – 82 гривні з кожного жителя села.

Якщо припустити, що у всіх селах купують і споживають алкоголь та тютюн однаково, а в Куковичах просто найбільш легальний продаж, то при такому рівні легальності у всіх населених пунктах ОТГ місцевий бюджет отримав би 2 мільйони 174 тисячі 844 гривні, тобто більше на 1 мільйон 084 тисячі 113 гривень.

Нагадуємо, що для того, щоб продавці перераховували до бюджету податки потрібно купувати підакцизні товари лише в закладах, у яких працює касовий апарат і вимагати у продавців чеки.

Також зауважимо, що вживання алкоголю та паління шкодять здоров’ю людей і часто стають причиною соціальних проблем. Але нелегально продані підакцизні товари завдають не меншої шкоди, ніж легальні, але при цьому акциз не потрапляє до бюджету, а залишається продавцям.


0 Comments